Kan dit barn ikke lide højtlæsning? Synes du, at det svært at fastholde barnets interesse for en bog i længere tid ad gangen? Så er du ikke alene.

Det er helt normalt, at børn ikke fra starten elsker højtlæsning. Højtlæsning er noget, barnet lærer at holde af. Jeg kæmpede selv med at få min søn til at kunne lide højtlæsning. Men det lykkedes. Nu kommer han hver dag med adskillige bøger fra bogreolen, som han gerne vil have læst højt.

I dette blogindlæg deler jeg mere end 40 tips til, hvordan du kan gøre dit lille barn glad for bøger.

Hvorfor er det så vigtigt at læse højt for sit barn?

Det er vigtigt for dit barns sprogudvikling at lytte til bøger. Bøger indeholder mange ord og sætninger, som man ikke støder på i talesprog. Derfor lærer børn meget af at lytte til bøger, hvis de ikke selv har mulighed for at læse dem. I børnebøger bliver de samme ord ofte gentaget rigtig mange gange, hvilket er godt, når et lille barn skal lære nye ord. Samtidig kan barnet følge med på billederne, så det bliver nemmere at forstå ordenes betydning.
 

 

En anden vigtig grund til at vænne dit barn til højtlæsningssituationen er, at den er det første spadestik til, at dit barn kan blive glad for selvstændig læsning. Som ældre er læsning en vigtig færdighed i forhold til at tilegne sig ny viden. Og selv om der findes mange brugbare it-hjælpemidler til at kompensere for læsevanskeligheder, så er det nødvendigt, at barnet har en veludviklet sprogforståelse og erfaring med at lytte til historier. For at kunne forstå tekster er man nemlig nødt til at have et ordforråd af en vis størrelse, sætningsforståelse, forestillingsevne, evnen til at ‘læse imellem linjerne’ og tålmodighed til at sidde stille og fordybe sig i historien i længere tid ad gangen.

Så derfor: Hvis det på nogen måde kan lykkes dig tidligt at gøre dit lille barn interesseret i højtlæsning, så gør du barnet en kæmpe tjeneste både her og nu og på længere sigt!

Dialogisk læsning

Som sagt er det de færreste børn, der elsker højtlæsning af sig selv. De begynder at elske det, fordi de forbinder bøger med noget rart. Og det kan du faktisk arbejde målrettet på. Blandt gennem den måde, du læser højt på.

Én måde at læse højt på er ‘dialogisk læsning’. Dialogisk læsning er en effektiv måde at støtte børns sprogudvikling på, fordi barnet får mulighed for at bruge de nye ord, frem for kun at høre ordene. I taler sammen om handlingen både før, under og efter læsningen. Du kan læse mere om dialogisk læsning her.

En bog, der lægger op til dialogisk læsning, er fx Den store snakke-snakke bog.
 

 

Konkrete idéer til, hvordan du kan gøre dit barn interesseret i bøger

Nedenfor får du nogle helt konkrete, lavpraktiske idéer, som du kan prøve af sammen med dit barn. Det er ikke sikkert, at alle idéerne fungerer lige godt, så du må prøve dig frem. Det vigtigste er, at du lægger mærke til, hvad der fanger dit barns interesse. Når du har fundet det, som fanger dit barns interesse, så gør masser af det. Senere hen kan du så begynde at introducere flere forskellige typer bøger og måder at læse højt på.

 

Idéer:

 • Start tidligt. Der er ikke nogen regler for, hvor tidligt du kan begynde at introducere dit lille barn for bøger. Så længe dit barn er interesseret i bogen, når I sidder med den.
 • Læg bogen væk, så snart barnet mister interessen for den. Det gør ikke noget, hvis du ikke læser en hel bog fra start til slut. I kan fint bare sidde sammen og snakke om nogle af billederne og handlingen. Det vigtigste er, at dit barn er engageret i læsningen. Hvis barnets opmærksomhed kun rækker til, at I bladrer i bogen sammen og taler lidt om billederne, så er det et fint sted at starte.
 • Følg hele tiden dit barns initiativ og giv plads til, at der kan ske uventede ting undervejs. Hvis barnet pludselig vil hente en bamse, bladre i bogen eller finde en anden bog i stedet, så gør det ikke noget.
 • Prøv at tage dit barn med på biblioteket eller i en boghandel, og lad ham/hende vælge de bøger, som I skal have med hjem.⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣ Få en børnebibliotekar til at hjælpe jer med at finde nogle bøger, som handler om det, som dit barn er mest optaget af.
 • Vælg bøger ud fra barnets interesse. Der er ingen krav. Det må være en bog, tegneserie… Især i starten er alle bøger ok, hvis bare barnet er nysgerrig på indholdet.⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣
 • Start med noget letlæseligt, som er hurtigt læst. Skru først op for sværhedsgraden, når barnet har vænnet sig til højtlæsningssituationen.⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣
 • Start med bøger, som indeholder mange billeder, så barnet lettere kan følge med.
 • Vælg gerne bøger, der handler om noget, som barnet kender fra sin hverdag. Fx billedbøger, hvor hovedpersonerne er på legeplads, i børnehave, osv. På den måde lærer dit barn en masse ord og sætninger, som er brugbare for barnet i hverdagen.
 • Gør børnebøgerne i jeres hjem synlige og lettilgængelige. Stil dem gerne i børnehøjde med forsiden udad, så dit barn selv kan tage den bog frem, som han/hun er i humør til at lytte til. Fx i bogkasser, gallerihylder eller tallerkenrækker.
 • Skift en gang imellem ud i de bøger, der står fremme, så alle bøgerne ikke altid er fremme hele tiden. Dit barn vil formentlig få fornyet interesse for de ‘nye’ bøger på hylden.
 • Lad dit barn sidde med bøgerne selv, flytte rundt på dem og lege med dem. Børnebøger er til for børnene.
 • Til helt små børn, som ‘piller’ meget, kan det være godt at starte med stofbøger eller papbøger, som kan tåle at få nogle slag.
 • Overvej at købe brugte børnebøger. Så gør det ikke så meget, hvis de får nogle tæsk. Og så har du også råd til at købe mange forskellige bøger.
 • Læs gerne den samme bog om og om igen, hvis dit barn vil have det.
 • Lad barnet være den, der bladrer.
 • Sid tæt op ad hinanden. Kropskontakt beroliger.⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣
 • Brug barnevognsbøger som et alternativ til barnevognskæder.
 • Mange små børn er glade for bøger, som de kan interagere med. Fx bøger, der spiller musik, bøger, der siger sjove lyde, bøger, der er specielle at røre ved, eller bøger, som man kan folde ud.
 • Musiksangbøger eller andre sangbøger, hvor I synger teksten sammen, er også noget, som de fleste små børn synes er underholdende.
 • En massagebog, hvor du nusser og masserer barnet undervejs, er hyggeligt for begge parter.
 • Der er også mange børn, der kan godt lide pege-finde-bøger, også kaldet vrimlebøger eller myldrebøger, hvor de skal finde nogle ting på billedet. Den mest kendte pege-finde-bog er nok Find Holger, men der findes også pege-finde-bøger til yngre børn, fx den her.
 • Prøv med bøger, som er baseret på en film eller TV-serie, som barnet kender, så figurerne i historien er velkendte. Fx Gurli Gris eller Barbapapa.
 • Prøv med bøger, der handler om film, som barnet kender. Hvis I fx læser Løvernes Konge, kan I undervejs tage en dans til det her nummer.
 • Nogle børn synes, det er sjovt, hvis hovedpersonen i bogen hedder det samme, som dem selv. Hvis der ikke findes nogen i forvejen, tilbyder Min bedste bog bøger med dit barn som hovedperson.
 • I badet kan I lege med badebøger og snakke om det, der sker på billederne.
 • Sørg i det hele taget for altid at have en børnebog i tasken, så du kan læse højt, hvis lejligheden byder sig. Fx når I venter på bussen eller på at komme ind til lægen.
 • Byg bro mellem bøgerne og virkeligheden. Hvis du fx har læst højt fra en bog om køretøjer, så tag hen til en stor vej, hvor I kan se dem suse forbi i virkeligheden – og brug ordene fra bogen til at tale om det, I ser.
 • Godnatlæsning er en hyggelig rutine, som mange børn finder ro ved. Derfor kan det være oplagt at læse lidt højt hver aften, når dit barn skal sove.
 • Hvis det helt generelt er svært for dit barn at sidde stille og være koncentreret om noget i længere tid ad gangen, kan det være en god idé at starte med en anden stillesiddende aktivitet. Det kan være at lege med biler, bondegårdsdyr, synge sange med fagter, lægge puslespil, tegne… Gør det kun så længe, som dit barn kan holde koncentrationen. Efterhånden som barnet bliver mere tålmodig i de stillesiddende situationer, kan du introducere bøger, som har nogle fællestræk med de ting, som barnet er vant til at sidde med. Fx kan man få bøger, hvor man skal køre en bil rundt på siderne. Eller bøger, hvor man skal farvelægge figurerne på siderne.
 • Læs kun højt for ét barn ad gangen. Dermed er det nemmere at læse noget, som passer til barnets forståelsesniveau. Desuden vil de fleste børn elske at få mor eller far på tomandshånd.⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣
 • Sluk din telefon, fjernsynet og andre ting, der kan forstyrre højt læsningen.
 • Skab hyggelig stemning, fx med dæmpet belysning, snacks, stearinlys og tæpper.⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣
 • Med lidt større børn kan man læse en uhyggelig bog sammen og lav uhyggelig stemning ved at slukke alt lyset og sidde sammen under en dyne med lommelygter.
 • Stop en gang imellem op og tal med barnet om det, I har læst. Måske kan barnet ikke lide højtlæsning, fordi der er mange uforståelige ord eller sætninger i teksten.⁣⁣⁣⁣
 • For de lidt større børn kan det være rart at tegne, imens de lytter til historien.
 • Alternativt kan du give barnet en fidget, bamse eller lignende i hænderne⁣.
 • I stedet for at du læser, kan I lytte til en lydbog sammen. Fx en, hvor historien involverer musik, som Peter og Ulven. Eller en lydbog, som er indtalt på en humoristisk måde af en, som barnet kan lide at lytte til. Fx har Anders Matthesen selv indtalt Ternet Ninja.
 • Der findes også podcasts med historiefortælling. Fx har GoLittle lavet en podcastserie med godnathistorier for de mindste.
 • Gør højtlæsningen til en rutine. Selv hvis det kun er 5 minutter om dagen, er det bedre end ingenting.
 • Gør det nemmere for alle de voksne omkring dit barn, fx bedsteforældre og babysittere, at læse sammen med dit barn. Aflever evt. nogle bøger hos dem, og tal med dem om, hvordan I griber højtlæsning an hjemme hos jer. Du kan fx dele dette blogindlæg med dem. Det vil nemlig være rigtig godt, hvis sit barn vænner sig til at få læst højt af andre end mor og far.
 • Når I er færdig med at læse for i dag, så husk at fortælle dit barn, hvor meget du har hygget dig med at læse sammen.

 

Har du et godt tip til, hvordan man kan gøre sit barn interesseret i højtlæsning? Så vil jeg meget gerne høre det. Skriv dit tip i kommentarfeltet.

Ditte på FacebookDitte på Instagram