Forældre spørger mig ofte, hvordan de kan træne deres barns læse- og stavefærdigheder derhjemme. For at blive god til at læse og stave kræver det først og fremmest, at man bliver sikker i de mest almindelige bogstav-lyd-forbindelser på dansk.

En god måde for børn at øve sig i at koble bogstaverne med deres mest almindelige lyde er ved at arbejde med lydrette ord. Lydrette ord er ord, hvor hvert bogstav har sin mest forventelige udtale. Fx har alle bogstaverne i ordet nys deres mest forventelige udtale. Derfor er nys et lydret ord. Derimod udtales y anderledes i ordet kys. Her lyder mere som et ø. Derfor er kys ikke et lydret ord.

Det kan være svært for forældre og lærere at finde på tilstrækkeligt mange lydrette ord, når de skal bruge dem. Derfor er jeg gået i gang med at lave en liste med lydrette ord og navne. Mange af ordene på min liste har jeg fundet hos Mit Barns Sprog (en side, som i øvrigt er et besøg værd, hvis du bor i Odense eller omegn og er forælder til et barn med talevanskeligheder).