For et år siden sprang jeg ud som selvstændig ordblindeunderviser på fuld tid. Jeg har siden da mødt mange logopæder og lærere, som har fortalt, at de også har en drøm om at starte deres eget. Mit håb er, at dette blogindlæg kan inspirere flere til at springe ud i at starte deres egen virksomhed. Der er nemlig stor efterspørgsel på dygtige privatundervisere.

De børn, som jeg møder i privat regi, kæmper enten med læsning og skrivning eller med deres talesprog. Dette blogindlæg er derfor især rettet mod dig, som er logopæd, læsevejleder eller lærer, og som drømmer om at blive selvstændig.

  • Gå i gang nu. Selv om du ikke føler dig klar til at satse 100% på din egen virksomhed, så er der masser af ting, du sagtens kan gå i gang med. Du kan fx finde på et navn til virksomheden, oprette et CVR-nummer, købe et domæne, få designet en hjemmeside, osv. Det vil frigøre mange dyrebare timer i din kalender senere hen.
  • Find ud af, hvilken type virksomhed du vil lave. Vil du tilbyde individuel undervisning? Holdundervisning? Kurser? Du skal også vælge virksomhedsform. Det enkleste er at oprette en enkeltmandsvirksomhed. Du kan læse om fordelene og ulemperne ved de forskellige virksomhedsformer her. Du kan også med fordel sætte dig ind i, om dine ydelser skal momsregistreres eller ej. Det afhænger af, hvilke ydelser du vil tilbyde.
  • Forbered dig. Man kan forberede sig på livet som selvstændig på mange måder. Én måde er at spare op. Det er nødvendigt at have startkapital til fx indkøb af test- og undervisningsmaterialer, forudbetalt lokaleleje og til perioder, hvor du er syg eller holder ferie. En anden måde at forberede sig på er ved at sætte sin levestandard ned, så man øver sig på at klare sig for en lav indtægt, hvis det bliver nødvendigt i en periode.
  • Sæt dig ind i dagpengereglerne for selvstændige. Hvis du opretter din virksomhed, imens du har et fuldtidsarbejde, så klassificeres din virksomhed automatisk som ‘bibeskæftigelse’. Dermed har du mulighed for at få supplerende dagpenge, den dag du vil begynde at arbejde i virksomheden – det kræver blot, at du har optjent retten til dagpenge, og at din virksomhed hidtil har været din bibeskæftigelse. Supplerende dagpenge betyder, at du kan få dagpenge for de timer, hvor du ikke arbejder i virksomheden. Det kan være en hjælp i starten, hvor kunderne måske ikke står i kø. Jeg anbefaler, at du kontakter din A-kasse og får hjælp til at overskue de mange muligheder og faldgruber.
  • Få hjælp til de ting, som du ikke er stærk i. Jeg er god til at undervise, vejlede, udvikle idéer og formidle. Jeg er ikke god til at holde regnskab, til at designe eller til online markedsføring. Med tiden har jeg lært, at pengene er godt givet ud, hvis jeg betaler mig fra de ting, jeg har svært ved, og bruger min tid på det, som jeg er god til. På den måde bliver tingene gjort rigtigt fra starten, og jeg undgår at bruge tid og penge på at rette op på fejl.
  • Kræs for dine kunder. Det kan være godt givet ud at gå en ekstra mil for at gøre sine kunder glade – frem for fx at fylde sit skema helt op med elever. Forældre bliver glade, når jeg tager mig god tid til at tale med dem efter undervisningen, eller hvis jeg sender dem en mail, der beskriver, hvad barnet og jeg har lavet i undervisningen. Start derfor med at undervise nogle få elever, og tag først flere elever ind, når du er sikker på, at du kan opretholde et højt serviceniveau.
  • Vælg omhyggeligt, hvilke opgaver du tager ind. Når man er nystartet, kan man være tilbøjelig til at takke ja til alle de tilbud, man får. Det er ikke nødvendigvis en god idé. Fx kan det i starten være rart at have fået en stor kunde eller aftale, som sikrer, at du har en vis indtægt hver måned. Men senere hen kan det være, at du har brug for at frigøre noget tid i dit skema til nye opgaver. Eller måske fungerer samarbejdet med kunden ikke. Vær derfor kritisk, når du laver længerevarende aftaler, og pas på ikke at binde dig for langt ud i fremtiden.
  • Hold øje med dit tidsforbrug. Som selvstændig har du ikke en leder, der holder øje med dit tidsforbrug. Det giver en enorm frihed, men stiller også store krav til din selvdisciplin. Du bliver hele tiden nødt til at spørge dig selv: Er det her vigtigt at prioritere? Fx kan det tage mange timer at skrive et blogindlæg. Man kan bruge en hel dag på at skyde en film til sin hjemmeside. Og så videre. Det er kun dig selv, der kan vurdere, om det giver din virksomhed merværdi. Men det kan være en god idé at holde øjnene på bolden og ikke bruge alt for meget tid på de ting, som ikke er dine kerneydelser.
  • Hav respekt for andres tid. Selvstændige får ikke løn for timer, som de bruger på at tale i telefon, besvare mails, spise frokost, m.m. Deres tid er på den måde meget dyrebar. Derfor tilbyder jeg altid at betale for det, hvis jeg beder andre selvstændige om sparring eller andet. Fx har jeg købt en times Skype-konsultation hos Jesper fra Et liv som ordblind, og jeg betaler også på fast basis for at få supervision af forskellige erfarne, kompetente logopæder.
  • Skab et netværk. Det kan godt blive ensomt at være selvstændig. Derfor kan det være fedt at starte en virksomhed sammen med nogen. Jeg startede alene, men jeg var så heldig at få støtte fra en erfaren samarbejdspartner). Hvis du starter virksomheden alene, anbefaler jeg, at du indimellem tager kontakt til andre, som arbejder i samme branche som dig. Det er hyggeligt og lærerigt at tale med andre undervisere. På den måde får du også en fornemmelse af, hvad der ‘rører’ sig inden for dit felt. Man kan sagtens bruge hinanden uden at blive en trussel mod hinanden. Fx kan det være, at I kan udbyde et kursus i fællesskab.

  • Et godt bagland er guld værd. Der vil komme perioder, hvor tingene ikke går som planlagt. Derfor kan det være en kæmpe hjælp at have familie og venner i nærheden, som kan træde til med kort varsel.
  • Lav nogle rammer for dig selv. Som selvstændig kan arbejde og privatliv hurtigt flyde sammen. Derfor kan det være en god idé at lave nogle retningslinjer for sig selv. Vil du arbejde i weekenden eller holde fri? Vil du besvare sms’er og opkald fra forældre om aftenen, eller slukker du din arbejdstelefon, når du går hjem? Hvis du har en partner, bør du også forventningsafstemme med ham/hende.
  • Forbered dig på at blive kritiseret. Du vil opleve, at mange mennesker har en holdning til din forretning. “Dine priser er for høje”, “Du sælger dig selv for billigt”, “Du arbejder for meget”, “Du bør arbejde hårdere, hvis din forretning skal vokse”… Der findes lige så mange holdninger, som der findes mennesker. Det er hårdt i starten, men med tiden bliver det nemmere at lade kritikken gå ind ad det ene øre og ud ad det andet. Du vil nok også komme ud for, at dine kunder eller samarbejdspartnere ønsker noget af dig, som du ikke kan eller vil gå med til. Måske bliver du bedt om at gå ned i pris eller om at klemme en ekstra elev ind i dit i forvejen alt for pressede skema. I de tilfælde har det hjulpet mig meget at have kontakt til en dygtig coach, som jeg kan spørge til råds, så det bliver nemmere at sætte grænser for mig selv.

  • Find ud af, hvilket arbejdsliv du gerne vil have. Der er mange måder at være selvstændig på. Du behøver ikke gå all in på din virksomhed, hvis du fx har et job, som du er glad for. Du sagtens have et arbejde og undervise i din egen virksomhed ved siden af. Dog skal du være opmærksom på, om din arbejdsplads har en klausul for, hvem du må undervise.
  • Lad være med at sammenligne dig med andre. Folk starter virksomheder med vidt forskellige økonomiske forudsætninger, netværk, uddannelser og erfaringer. Så når du starter som selvstændig, vil der ikke være nogen, som har prøvet at være lige præcis i dine sko. Man kan så let komme til at tænke “Hvis den virksomhed har 2000 følgere på Instagram, må den være bedre end min” eller “Min hjemmeside ser slet ikke så professionel ud som deres”. Så enkelt er det ikke. Måske har dine konkurrenter 2000 følgere, fordi de har brugt mange penge på annoncer. Eller måske bruger din målgruppe slet ikke Instagram. Lyt til din mavefornemmelse, og lad være med at sammenligne dig med andre.
  • Husk, at det bare er en virksomhed. Der er mange, som tøver med at starte en virksomhed, fordi de er bange for, at det ikke vil blive en succes. Min holdning er: Prøv det af! Som privatunderviser behøver du ikke bruge en masse penge på produktudvikling eller varelager. Så det koster ikke ret meget at komme i gang. Og det er ingen skam at måtte lukke helt eller delvist ned igen. Mange iværksættere har startet adskillige virksomheder op, før de fandt den rette konstellation. Desuden kan du jo altid søge et fast arbejde igen, hvis du får brug for det.
  • Spring ud i det. Du kommer aldrig til at føle dig 100% klar. Gør det alligevel!


Ditte på FacebookDitte på Instagram